Svensk Mjölk gjorde kaffe latte trendigt

På 1990-talet var svensk mjölkindustri i kris. Mjölkkonsumtionen hade sjunkit 30 år i rad och tidigare reklamkampanjer för att vända trenden hade misslyckats. Hur skulle man förmå vuxna människor att börja dricka mjölk igen? Svaret blev en PR-kampanj kallad Projekt Beige. 

Många trender sköljer över oss utan att vi funderar så mycket på varifrån de kommer. På några få år gick svenskarna från att dricka bryggkaffe till att hälla i sig stora mängder kaffe latte. Latte-trenden var inte bara ett uttryck för att svensken hade blivit mer urban, utan det fanns ekonomiska intressen bakom förändringen av vår kaffekultur.

Det speciella med kaffe latte är att den innehåller extremt mycket mjölk och det särskiljer latten från alla andra kaffedrycker. Branschorganisationen Svensk Mjölk tjänade inte bara pengar på latte-trenden utan de bidrog aktivt till att våra kaffevanor förändrades.

Svenska mjölkproducenter hade sett mjölk-konsumtionen sjunka 30 år i rad och bestämde sig i slutet på 90-talet att satsa på en kampanj som skulle vända den nedåtgående trenden. Arla gick ihop med andra mjölkproducenter i branschorganisationen Svensk Mjölk och startade en PR-kampanj kallad Projekt Beige som sjösattes år 2001. Den ursprungliga planen var att projektet skulle pågå under tre år fram till 2003, men kampanjen blev så framgångsrik att den förlängdes och pågick ända fram till 2009.

Kampanjen Projekt Beige gav resultat. Andelen som använde mjölk i kaffet ökade från 39 procent år 2001 till 69 procent år 2007. När Projekt Beige avslutades år 2009 konsumerades 27 procent av all mjölk i Sverige tillsammans med kaffe. Tio år tidigare, 1999 var andelen endast 10-15 procent.

År 2004 vann Projekt Beige flera priser varav det största var IPRAs ”Golden World Awards”, som ansågs vara den ledande PR-tävlingen på internationell nivå. Projekt Beige vann pr-världens ”Golden World Awards” i konkurrens med 237 internationella tävlingsbidrag.

Andra resultat av Projekt Beige var att etablera baristan som ett nytt yrke och man skapade en barista-utbildning som certifierade 2000 baristor under åren 2001-2009. Dessutom anordnade Projekt Beige en årlig barista-tävling tillsammans med SCAE Sweden kallad Barista cup och med priset ”Beige Award” till den som gör den godaste och snyggast presenterade kaffe latten. SCAE är en branschorganisation som främjar specialkaffe i Sverige.

Barista Cup lever kvar än idag men tävlingsreglerna har anpassats efter internationella tävlingar och man har istället lanserat en ny tävling kallad Svenska Lattemästerskapet.